2017. február 26., vasárnap

A szeretet a legjobbat feltételezi
"A szeretet ... mindig remél." 1Kor 13,7b (GW fordítás)
A tartós szeretet mindig a legjobbat feltételezi.
A szeretet előretekintő, optimista, nem ragad le a múltban, nem viszafelé tekint. A tartós szeret reménykedő. A Biblia azt mondja: "A szeretet ... mindig remél." (1Kor 13,7b GW fordítás). A Living Bible fordítás ezt úgy írja, hogy "mindig a legjobbat feltételezi". A Message fordítás úgy fogalmaz, hogy "mindig a legjobbat keresi". Elizabeth Barrett Browning költő ezt mondta: "Mindazok akik szeretnek, hisznek a csodákban."
Észrevetted, hogy az emberektől általában azt kapod, amire számítasz? Az alapján vesszük körül magunkat emberekkel, hogy milyen elvárásaink vannak irántuk. Nagyon sokszor így állítjuk be az embereket. A feleségedet is az alapján figyeled, hogy mit vársz el tőle, és mit nem. A barátaidat is az alapján válogatod meg, hogy mit vársz el, és mit nem várnál el tőlük.
Ahogy szeretnéd, hogy az embertársaid veled bánjanak, bánj te is úgy velük - ne az alapján bánj velük, amilyenek.
Srácok, szeretnétek, hogy a feleségetek úgy bánjon veletek, mint egy királlyal? A megoldás nagyon egyszerű: kezeljétek úgy, mint egy királynőt. Hangsúlyozd a pozitív dolgokat és felejtsd el a civakodást. Ne azt mondogasd, hogy milyen most, hanem, hogy mi lehetne! Kezdjétek el a legjobbat elvárni egymástól.
Egyik istentisztelet után egy család a gyülekezetünkből elment a Chilli étterembe. A felszolgáló nagyon kedvesen megkérdezte a kisfiút a családból: "Önnek mit hozhatok, Uram?". Miután felvette a rendelést és elment, a kisfiú odaszólt az édesanyjához: "Anyu, úgy bánt velem mint egy emberrel!"
A szeretet soha nem fogy el. A szeretet mindig a legjobbat feltételezi.
Beszéljünk róla
* Hogyan feleltek meg embertársaid ay általad állított magas elvárásoknak? Mi a helyzet az alacsony elvárásokkal?
* Kitől kellene a legjobbat elvárnod?
* Mire vágysz egy kapcsolatban? Számítasz arra, hogy Isten betölti ezeket az elvárásokat?

Hogyan légy következetes a csendességedben


"Minden mást megelőzve tegyétek első helyre Isten munkáját és tegyétek meg, amit mond. Akkor egyéb dolgok is a tieitek lesznek." (Máté 6:33, CEV fordítás)

Mindenki küzd a csendességben a következetességgel időről-időre. Tudnod kell, ha küzdesz vele, nem vagy egyedül! A jó hír az, hogy egy közös problémára lesz néhány közös megoldás. Legközelebb, amikor azon kapod magad, hogy a napi csendességeddel küzdesz - vagy még azelőtt, mielőtt küzdeni kezdenél - próbálj ki valamit ezek közül a megoldások közül:

1. Határozd el magad. Kötelezd el magad Isten előtt, hogy egy kis időt - még ha csak két percet is - Istennel fogsz tölteni életed minden napján. Elkötelezettségedet foglald írásba. A kötelezettségvállalás egy ígéret, hogy időt fogsz tölteni Istennel minden nap, nem azért, mert mindenki más is ezt csinálja, hanem azért, mert időt akarsz eltölteni Jézussal.

2. Illeszd be a hetirendedbe. Írd be a naptáradba, számítógépedbe, telefonodba, vagy bárhová, ahol beosztod az idődet. Tervezd el előre, hogy naponta mikor találkozol Istennel, úgy, ahogy betervezed az orvossal a találkozódat, az üzleti ebédedet, vagy egy megbeszélést a főnököddel.

3. Készülj fel az ördög támadására. A felkészülés azt jelenti, hogy felfegyverkezünk. Az ördög mindent meg fog tenni, hogy távol tartson téged az Istennel együtt töltött időtől. Legyél a saját testőröd, és készülj fel a támadásokra.

4. Csináld folyamatosan 6 hétig. A pszichológusok azt mondják, 6 hétbe telik, amíg egy szokásunk megerősödik. 3 hétbe telik, míg megszoksz egy új feladatot, új viselkedést. Másik 3 hétbe telik, amíg stabil szokássá válik az életedben. A legtöbb embernek soha nem volt sikeres a kitartásban az Istennel együtt töltött idő, mert soha nem lépték még át a hat hetes sorompót anélkül, hogy egy napot is elmulasztottak volna.

A szokás olyan, mint egy gombolyag zsineg. Valahányszor abbahagyod a feltekerését, egy csomó szál feltekeretlenül marad. Ebben az időszakban nem engedheted meg magadnak a "csak-most-az-egyszer" mentalitásd. Miközben felgombolyítod azt a gombolyagot, nem csak egyszer fog letekeredni, hanem egy csomó alkalommal. Minden egyes cselekedet, amely enged a kísértésnek, meggyengíti az akaraterőt és megerősíti az önuralom hiányát.

5. Ne az akaraterődre támaszkodj, hanem Isten-erődre. Csak Isten Lelkének erejével fog sikerülni. Kérd Istent, hogy erősítsen meg téged, adja neked Krisztus gondolkodásmódját, hogy tőle függj, miközben kialakítod ezt a szokást. Ha csak az akaraterődre támaszkodsz, nincs remény a következetességre.

Jézus azt akarja, hogy tölts vele időt. Meghalt a kereszten, hogy kapcsolatba léphessünk vele. Nincs arra időnk, hogy ne tegyük ezt. Jézus azt mondja a Máté 6:33-ban: "Minden mást megelőzve tegyétek első helyre Isten munkáját és tegyétek meg, amit mond. Akkor egyéb dolgok is a tieitek lesznek." (Máté 6:33, CEV fordítás) Szakíts időt Istenre, és meg fogja változtatni az életedet.

Beszéljetek róla

Milyen lépéseket fogsz ma tenni, hogy következetes legyél a csendességedben?

Miért gondolod, hogy a következetes csendesség Istennel kritikus a keresztény növekedésed szempontjából? Hogyan lesz harmóniában erre a kérdésre adott válaszod azzal, ahogyan a csendességedet tartod?



Isten küldetést adott neked, amikor megteremtett


"Mert aki meg akarja tartani az életét, elveszíti azt, aki pedig elveszíti az életét érettem és az evangéliumért, megtartja azt" (Márk 8:35).

Miért nem érezzük teljesnek az életünket? Túl sokan kérdezgetik maguktól ezt a kérdést. Nem vagyunk boldogok, nem vagyunk elégedettek - inkább boldogtalannak és nyomorultnak érezzük magunkat.

Miért? John Brueggemann szociológus, a Gazdag, szabad és boldogtalan (Rich, Free, and Miserable) című könyvében megoszt egy nagyszerű történetet, ami erre választ ad. A Mount Everest-et megmászni egy olyan kihívás, ami arra ösztönzi az embereket, hogy valami nagy dolgot vigyenek véghez. Nagyon sokan megpróbálják, még annak ellenére is, hogy majdnem 10 százalékuk meghal útközben. A hegyre fel vezető ösvényen még holttesteket is találni. Az emberek mégis meg akarják mászni a hegyet, bár a társadalmat ezzel nem tudják megváltani.

Néhány évvel ezelőtt egy hegymászó, David Sharp bajba került a hegyen. Aznap 40 hegymászó ment el mellette, pedig látták, hogy nyilvánvalóan bajban van. Meghalt a Mount Everest-en, mert egyik hegymászó sem akarta késleltetni a saját előrejutását azzal, hogy segítsen neki.

Igen, ilyenek vagyunk. A saját személyes vágyaink, hogy egyre több dolgot birtokoljunk, hogy egyre nagyobbak legyünk és egyre többet tegyünk, ahhoz vezet, hogy szem elől tévesztjük azt, ami igazán számít. De Isten nem így alkotott meg minket. Az élet nem arról szól, hogy mit alkotunk, kit ismerünk, vagy mit teszünk. Az élet a szeretetről szól - szeretni Istent, és szeretni egymást.

Jézus a Márk 8:35-ben - egy szabadabb fordítás szerint - ezt mondja: Az fogja tudni, hogy mit jelent igazán élni, aki az életét odaadja értem és az evangéliumért. Isten úgy alkotott meg minket, hogy nem leszünk addig boldogok, amíg nem szánjuk oda az életünket az Ő munkájára. Sokkal nagyszerűbb célra lettél teremtve annál, hogy csak magadnak élj! A Biblia szerint ez az életedre kapott elhívásod. Az, hogy mennyire vagy fontos, az nem a státuszodtól, a fizetéstől vagy attól függ, hogy milyen nemű vagy. A szolgálatodtól függ. Csak akkor fogod érezni, hogy van jelentősége az életednek, ha oda tudod adni azt másokért.

Beszéljünk róla:

* Boldogtalan vagy? Elégedetlen? Esetleg szerencsétlennek érzed magad? Ez annak a jele, hogy valami olyan dolgot tettél az életed középpontjába, ami nem Krisztusról szól. Mit gondolsz, miért fontosabb valami más a számodra?
* Mit kell tenned azért, hogy csatlakozhass Isten küldetéséhez?




Semmi nem állhat a szeretet útjába!


"Mások visszautasíthatják vagy félreérthetik a szeretetünket, de nem tudják megakadályozni, hogy szeressük őket."

"Mindig szeret a barát, de testvérré a nyomorúságban válik." (Példabeszédek 17,17)

Ha egyszer úgy döntünk, hogy szeretünk valakit, semmi nem akadályozhat minket ebben. Viszont ha csak az a célunk, hogy viszontszeressenek, a másik fél meggondolhatja magát. Ha csak meg szeretnénk változtatni a másikat, lehet, hogy neki esze ágában sincs megváltozni. Ha valakinek a kedvében szeretnénk járni, lehet, hogy hidegen hagyja próbálkozásunk. És ha valakit irányítani szeretnénk, valószínűleg hamarosan lázadni kezd ez ellen.

De senki nem tud megakadályozni abban, hogy feltétel nélkül, Jézus által vezérelve szeressünk!


Mások visszautasíthatják, félreérthetik, figyelmen kívül hagyhatják, leköphetik vagy kétségbe vonhatják a szeretetünket, de nem tudják megakadályozni, hogy szeressük őket. Gúnyt űzhetnek belőle, tövisekkel koronázhatják meg, a gyalázat keresztjéhez szegezhetik, de akkor sem tudják megállítani ezt a szeretetet.


Bono, a U2 frontembere egyszer ezt mondta:
"Hogyan hatástalaníthatsz egyszerűen egy atombombát...? Szeretettel!"

A szeretet "mindent elfedez, mindent hisz, mindent remél, mindent eltűr" és a szeretet az, ami "a világot fenntartja". (angolból fordítva: a szeretet mindig védelmez, mindig bízik, mindig remél és mindig kitart, és a szeretet tart fenn mindent.) (1 Kor 13,7 és Zsidók 1,3)

A mindenható Isten szeretetével elűzi minden félelmünket, és ezzel a megállíthatatlan és mindent átható szeretettel tölt be, hogy eszközeiként azok felé is elinduljunk, akiket szinte lehetetlennek tűnik szeretni.
Ha Jézus szeret rajtunk keresztül, semmi nem állhat e szeretet útjába!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése