2017. május 20., szombat

Ismerd fel a forrást!


„Mert a mi harcunk nem test és vér ellen folyik…” (Efezus 6:12)
A Sátán felhasználja az embereket és a körülményeket, de nem ezek az igazi ellenségeink, hanem ő maga. Az embereken és a körülményeiken keresztül dolgozik, azután gyönyörködik abban, ahogy reagálunk, észre sem véve, hogy ő áll a háttérben. Amikor a Sátán arra használta Pétert, hogy megakadályozza, hogy Jézus vállalja a keresztet, és bevégezze a feladatot, amiért Isten elküldte, „Jézus elfordult Pétertől, és így szólt: Távozz előlem Sátán, útban vagy! [támadás, akadály és csapda vagy számomra]…” (Máté 16:23 AMP). A Sátán felhasználta Pétert, de Jézus tudta, hogy valójában nem Péterrel van gondja. Ezért elfordult Pétertől, és mondandóját a probléma forrásához intézte, a Sátánhoz.
Tehát először azonosítsd be a probléma forrását! A kereszten Jézus így imádkozott: „Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekszenek” (Lukács 23:34). Amikor rájössz, hogy a Sátán stratégiája az, hogy más embereket használjon fel a lerombolásodra, könnyebben megbocsátasz nekik. Nem kell cipelned a neheztelés súlyát, nem kell rájuk rontanod vagy megváltoztatnod őket, csak bízd őket Istenre! Ezzel nem leszel felmentve az ördög támadásai alól, de lesz pajzsod ellene, nem fogja elvenni a bátorságodat, és nem fog legyőzni. Vigyázz, ha az ördög nem tud legyőzni nyíltan, megelégszik azzal, hogy nem enged mozdulni. Így soha nem tudsz továbblépni győztesen.
Másodszor, használd a hatalmat, amit Istentől kaptál! Jézus azt mondta: „Láttam a Sátánt villámként leesni az égből. Íme, hatalmat adtam nektek… az ellenség minden erején…” (Lukács 10:18-19). Tehát ismerd fel a forrást, és használd az Istentől kapott hatalmat!

Képzelőerő és szabad akarat

„… enyém a világ és ami betölti.” (Zsoltárok 50:12)

A Biblia azt mondja: „… megformálta az Úristen az embert a föld porából, és élet leheletét lehelte orrába. Így lett az ember élőlénnyé.” (1Mózes 2:7). Addig csupán ember formájú élettelen sárkupac voltunk. Aztán Isten belénk lehelt két fontos dolgot:

1) Képzelőerőt. Ez minden más teremtménytől megkülönböztet minket. Ez teszi lehetővé, hogy eljussunk a Holdra, feltaláljuk az Internetet, hogy álmodjunk, és azt is, hogy dicsőíteni tudjuk Teremtőnket. Ugyanakkor bár Isten elénk ad egy képzetet, nekünk kell dolgoznunk rajta, hogy valósággá váljon. Isten azt mondta: „… enyém a világ és ami betölti.” Ez azt jelenti, hogy ha házat akarsz építeni, és csak néhány téglád van hozzá, imádkozhatsz több tégláért, és Isten meg is fogja adni. Azt is jelenti, hogy ne panaszkodj amiatt, amid nincs, inkább arra figyelj, amid van, és arra, hogy mit hozhatsz ki belőle Isten segítségével.

2) A választás szabadságát. Isten felruházott azzal a képességgel, hogy jó döntéseket tudj hozni, és aszerint tudj cselekedni. De bár Isten megadta neked ezt a képességet, azért ne akard egyedül használni! Jézus azt mondta: „Ami testtől született, test az, és ami Lélektől született, lélek az” (János 3:6). Mindig bízd magad a Szentlélek vezetésére! Okkal nevezzük őt Pártfogónak (ld. János 14:26). Jézus azt ígérte tanítványainak: „… erőt [képességet, hatékonyságot és erőt] kaptok, amikor eljön hozzátok a Szentlélek…” (ApCsel 1:8 AMP). Képzelőerő és szabad akarat – használd őket Isten dicsőségére!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése