2017. június 14., szerda

A bibliai elmélkedés és az emésztés
"El ne távozzék e törvény könyve a szádtól, hanem gondolkodjál arról éjjel és nappal, hogy vigyázz, és mindent úgy cselekedj, ahogy abban meg van írva, mert akkor leszel eredményes az utaidon, és akkor boldogulsz." Józsué 1:8
Emlékszem, hogy nagyszerű prédikációkat, mély bibliai tanításokat hallottam és közben azon gondolkodtam, hogy a tanító hogyan találta meg ezeket az igazságokat Isten Igéjében. Azért írtam meg 35 évvel ezelőtt az első könyvemet, hogy segítsem a hozzám hasonló embereket. Rick Warren: Bibliatanulmányozási módszerek című könyvében 12-féle módról olvashatunk, mint például fejezet összegző módszer, tematikus módszer, vagy a versről-versre módszer.
A szerző kedvence az áhitatos bibliatanulmányozás. Ha szeretnéd egy szóban összefoglalni az áhitatos módszert, talán így lehetne: "meditálás". Sokak számára a meditálás szó egy rossz szó, mert a keleti vagy a New Age vallásra asszociálnak. A keresztyének amikor a meditálásra gondolnak, egy olyan ember jelenik meg előttük, akik összehajtják magukat, mint a sósperecek és nézegetik a hasuk bubját. Ez talán a keleti vagy a buddhista meditáció, de nem a keresztyén. A Biblia 29-szer használja a "meditál" szót a New International Version angol fordításában és a hívők áhitatot tartó életére használja. Isten azt akarja, hogy meditáljunk, elmélkedjünk.
Megígéri, hogy ha a Szentíráson elmélkedünk, meg fog áldani bennünket. Józsué 1:8 ezt mondja: "El ne távozzék e törvény könyve a szádtól, hanem gondolkodjál arról éjjel és nappal, hogy vigyázz, és mindent úgy cselekedjél, ahogy abban meg van írva, mert akkor leszel eredményes az utaidon, és akkor boldogulsz."
Tehát Isten szerint meditálnod kell az Ő szaván, ha sikeres akarsz lenni.
Hogyan tegyük ezt? Vegyél a kezedbe egy szótárt és keresd meg a "meditáció" szinonímáját. Valószínüleg itt fogod találni a "kérődzés" szót is. Lehet nem ismered ezt a szót, hacsak nem egy farmer vagy. A kérődzés az, amit a tehén csinál, amikor megrágja a táplálékát. Újra és újra átforgatja a szájában.
Ehhez hasonlóan elmélkedünk a Szentíráson. A tehenek lelegelik a füvet, megrágják és nagyon gyorsan a gyomrukba küldik. Ott fekszik a gyomorban a táplálék és felszívódik mindenféle sav és kémiai anyag. Aztán egy idő után a tehén visszaböfögi egy új és megújult ízzel, rágódik a fűvőn és új füvet legel, majd az egész folyamat kezdődik elölről. Számtalanszor megismétlik ezt. Minden gramm táplálékot a fűből nyernek. Ehhez hasonló a bibliai meditáció is; az emésztés gondolatából származik. Isten is azt szeretné, ha minden gramm lelki táplálékot az Igéből vennénk. Szeretné, ha rágódnánk azon, emésztenék, és utána még egy kicsit rágódnánk rajta.
Beszéljünk róla:
* Megvan a helyed, az időd, vagy maga a folyamat, ahogy Istennel időt töltesz? A meditálás hogyan fokozhatja a csendes idődet Istennel?
* Mit jelent számodra az, hogy eredményes vagy és boldogulsz? Szerinted Isten mit ért a siker alatt?
A valódi erő forrása

"Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet." Máté 5:5Szeretnél változást elérni az életedben, de úgy tűnik, mintha nem arrafelé haladnál? Szeretnél változást látni egy helyzetben, de úgy tűnik, hogy ez nem történik meg? Hol találod meg a valódi erőt ahhoz, hogy tényleges változást hozz az életedbe?

Jézus azt tanítja, hogy a valódi erő az egyik legfurcsább, legváratlanabb helyen található. A valódi erőt a szelídségben találhatjuk.

Ahogy a szelídségről vagy nyájasságról beszélünk, hajlamosak vagyunk valami cukira vagy kedvesre gondolni; egy bárányra vagy egy babára. Isten szótárában azonban a szelíd nem jelent gyengét. Erőt és irányítást jelent.

Képzeld el ezt úgy, mint egy rakétát, amelyet fellőnek az állomásról. Ha vennél ugyanennyi energiát és robbanást idéznél elő, az elpusztítaná a kilövő állomást. De mivel az az energia egy meghatározott irányba van irányítva, képes arra, hogy a rakétát fellője az űrbe.

Ez az, amit Isten szeretne, hogy tegyél az életben. Szeretné, hogy vedd azt az erőt, ami a szavaidban, érzéseidben és irányításodban van és tedd irányítás alá. Ez a te döntésed. Három út közül választhatsz az életben.

1. Irányítás nélküli élet: Ez a fajta élet elpuszít körülötted mindent. Robbanékony a sok harag, különféle témák, a romboló erő és a fegyelmezetlen cselekedetek miatt. Úgy tűnhet, mintha sok mindennel kecsegtetne, de valójában ez pusztuláshoz vezet minden területen.

2. Az általad irányított élet: Ez az a típusú élet, amikor megpróbálod irányítani életed minden területét. Ez a hozzáállás fáradttá és stresszessé tesz, amint rájössz, hogy nem tudsz mindent ellenőrizni.


3. Az Isten által irányított élet: Ebben az élettípusban az erőt Istentől veszed, amit Tőle kaptál és neki is adod azt vissza. Abbahagyod, hogy mindent megpróbálsz magad irányítani. Isten irányítása alatt olyan útakat járhatsz be, amiket soha nem képzeltél volna.

Meg tudod tippelni, hogy melyik életút lesz a leggyümölcsözőbb? Amikor Isten irányítása alá rendeljük az életünket, akkor ez megtermi azt a gyümölcsöt, amiről Pál beszélt a Galaták 5:22-23-ban, "szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídság és önmegtartóztatás."Az engedelmesség felszabadítja Isten erejét


„…a Lélek által meg kellett újulnia a ti gondolkodástoknak.” (Ef. 4,23 Budai,1967)

Hagyd, hogy a lélek megváltoztassa a gondolkodásmódodat.

A Bibliában megfigyelhetünk egy fontos igazságot, ami újra és újra, mindenütt felbukkan: abban a pillanatban, amint megteszel egy hitlépést, felszabadulnak a Szentlélek energiái.

Amikor Józsué és Izráel népe egy áthághatatlan akadállyal találta szembe magát, a Jordán vize csak azután apadt le, miután a vezetők bele mertek lépni a rohanó árba, hitben és engedelmességgel. Az engedelmességük felszabadította Isten erejét. (Józsué 3—a ford.)

Isten arra vár, hogy te tedd meg az első lépést. Ne várj arra, hogy erősnek vagy magabiztosnak érezd magad. Indulj el előre ahogyan vagy, gyengén, és tedd azt, ami helyes – a félelmeid és az érzéseid ellenében. Csak így tudsz együttműködni a Szentlélekkel, és a jellemed is így fog fejlődni.

Bár az üdvösségedhez semmi köze nincs az erőfeszítéseknek, a lelki növekedésedhez igenis sok közük van. Az Újszövetségben legalább nyolc alkalommal hangzik el, hogy „igyekezzünk” olyanná válni, amilyen Krisztus (Lukács 13,24.; Róma 14,19.; Efézus 4,3.; 2 Timóteus 2,15.; Zsidók 4, 11.; Zsidók 12,14.; 2 Péter 3,14.)


* El kell hagynunk a régi cselekedeteinket – Mindennek, ami a régi életmóddal kapcsolatos, mennie kell. Romlott, újra és újra megromlik. Szabadulj meg tőle! (Efézus 4,22.)

* Meg kell változtatnunk a gondolkodásmódunkat – Hagyd, hogy a Lélek megújítsa a gondolkodásmódodat! (Efézus 4,23.) A Biblia azt mondja, hogy az értelmünk megújulásával „átváltozunk”. (Róma 12,2.)

*

Ki kell fejlesztenünk a krisztusi szokásokat – A jellemed alapvetően a szokásaid összessége; az, ahogyan szokás szerint cselekszel. A Biblia felszólít erre: „Öltsétek fel az új embert, aki Isten tetszése szerint valóságos igazságban és szentségben teremtetett.” (Efézus 4,24.)

Fontold meg, mielőtt válaszolsz


"Egész indulatát szabadjára ereszti az ostoba, de a bölcs végül is lecsendesíti."

(angolból fordítva: "A lázadó dühösen ordít; a bölcs ember kézben tarja természetét/hangulatát/kedvét, és lecsillapítja azt.")

(Példabeszédek 29:11)


Ha mérges vagy, ne válaszolj indulatból vagy lobbanékonyan. A késedelem nagyszerű eszköz lehet a haragunk megfékezésére. Nem azt mondom ezzel, hogy halogasd határozatlan ideig vagy egy napnál is tovább; a Biblia azt mondja, ne feküdj le aludni haraggal a szívedben. Arról beszélek, hogy várj 5 percet.

Amikor kezded felhúzni magad, "kérj időt" néhány percre. Adj magadnak némi időt, hogy megfontold és átgondold a helyzetet. Ha nem állsz meg gondolkodni, valószínűleg rosszul fogsz cselekedni. Gondolkodj, mielőtt válaszolsz.

Amikor mérgesek leszünk, szokásunkká kell tennünk azt, hogy egy kicsit "eltávolodunk" a helyzettől, várunk pár percet, aztán megnézzük a dolgot Isten szemszögéből. Figyeld meg, hogyan mondja a Biblia: a bölcs ember hagyja a haragját lenyugodni (Péld. 29:11). Az angol Biblia a "cool it" kifejezést használja itt, tehát az, hogy "nyugi", egy bibliai kifejezés! Egy modern fordítás így szólhatna: "A bölcs ember vár és lenyugszik egy kicsit". Thomas Jefferson, a Függetlenségi Nyilatkozat szerzője mondta, "Ha dühös vagy, számolj el tízig, mielőtt megszólalsz. Ha nagyon dühös vagy, számolj százig."

Beszéljünk róla:

Ha megérted a haragod okát, nagyobb türelmed lesz, és még arra is képes leszel, hogy "megbocsáss egy vétket" (Péld. 19:11). Tedd fel magadnak a következő három kérdést, hogy jobban megértsd, miért vagy dühös:

* Miért vagyok dühös?
* Valójában mit akarok?
* Hogyan érhetem el?


Kiüresítve magadat nagyobb áldásokban részesülhetsz

"Így mindenben meggazdagodtok a teljes tisztaszívűségre, amely hálaadást szül az Isten iránt általunk.” (2 Korinthus 9:11)
A Biblia a 2 Korinthus 9:11-ben azt mondja, hogy "Így mindenben meggazdagodtok a teljes tisztaszívűségre, amely hálaadást szül az Isten iránt általunk.”
Milyen lenyűgöző egy vers ez! Isten mindenben gazdaggá tesz téged, hogy mindig nagylelkű lehessél, ami Isten iránti hálát eredményez.
Isten nem azért áld meg téged, hogy kapzsivá válj, hanem azért, hogy nagylelkű legyél. Te továbbadod, amid van, s Isten mindezt visszaadja neked azért, hogy még többet adhassál és ő még ennél is többet adhasson neked vissza és így tovább. Isten nem azért ad neked dolgokat, hogy azokat felhalmozd. Amikor elengeded őket a kezedből, akkor kiüresíted magadat és lehetőséget adsz arra, hogy még nagyobb áldásokban részesülj majd Istentől. 
De mint ahogyan azt már korábban is mondtam, a hozzáállásodon múlik, hogy Isten mit és mennyit ad neked. Ezért annyira fontos az, hogy mindig hálás hozzáállással éljünk. A Biblia azt mondja, hogy „Mert ennek a szolgálatnak az ellátása nemcsak a szentek szükségleteit elégíti ki, hanem sokakat hálaadásra is indít az Isten iránt.” (2 Korinthus 9:12)
Amikor adsz, akkor egy szolgálatban veszel részt. Szolgálni és adni tulajdonképpen ugyanaz a dolog. Mindkettő a szeretet egy-egy megnyilvánulása. Nem szerethetsz úgy, hogy ne szolgálnál, és ne adnál. Ami pedig a legjobb ebben az egészben: a szolgálatod Isten iránti hálaadást eredményez. 
Ragadd meg ezt a mostani pillanatot arra, hogy imádkozz és kifejezd a háládat Istennek.

Beszéljetek róla:
  • Mit jelent kifejleszteni az életünkben a hálás hozzáállást?
  • Az, hogy te adsz, hogyan mutatja be Isten feléd tanúsított nagylelkűségét?
  • Mi a motivációd arra, hogy szolgálj és adj? A szolgálatod azt eredményezi, hogy megnyilvánul az Isten iránti hála?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése