2017. június 16., péntek

Az érettség jele
"Az lesz az én Atyám dicsősége, hogy sok gyümölcsöt teremtek, és akkor a tanítványaim lesztek." (János 15,8)
Istennek terve van az örökkévalóságra, neked pedig megvan a magad része a tervben. Az Úr azt akarja, hogy lelki érettségre juss, hogy minél több "gyümölcsöt" tudj teremni.

A legjobban talán ezzel a képpel tudom leírni: Honnan tudod, hogy paradicsompalánta már felnőtt érett korba? Onnan, hogy paradicsom terem rajta. Honnan tudod, hogy egy almafa érett? Onnan, hogy alma terem az ágain. Honnan tudod, hogy egy ember fizikailag érett? Onnan, hogy képes utódokat nemzeni. Honnan tudhatjuk tehát, ha lelkileg érettek vagyunk? Onnan, hogy lelki "utódaink születnek", vagy ahogy a mai igevers mondja, gyümölcsöt termünk.

Na de mi számít gyümölcsnek? A Biblia a "gyümölcs" szót sok különböző kontextusban használja. Jelentheti a bűnbánat gyümölcsét, a Lélek gyümölcseit (szeretet, öröm békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídség és önmegtartóztatás), a megválaszolt ima gyümölcsét, és a gyümölcsöt, amit egy másik keresztény jelent – a lelki utódot.

Isten azt akarja, hogy sok gyümölcsöt teremj, hogy sok új keresztény szülessen (térjen meg) általad. Ezek az lehetnek emberek a családodból, a közösségedből, vagy bárhonnan a világból.

Az Apcsel. 1. része a következőt tanítja: "Ellenben erőt kaptok, amikor eljön hozzátok a Szentlélek, és tanúim lesztek Jeruzsálemben, egész Júdeában, Samáriában, sőt egészen a föld végső határáig." (Apcsel 1,8) Jeruzsálem a családodat és a barátaidat jelképezi, Júdea a közösségedet, környezetedet, Samária a nemzetközi kapcsolataidat, a föld végső határa pedig a globális elhívásodat.

Ha azt szeretnéd, hogy Isten megáldja az életedet, a családodat, a pénzügyeidet, az egészségedet és a kapcsolataidat, akkor magadévá kell tenned Isten tennivalóit! Ő egy királyságot épít: egy gyülekezetet, egy lelki családot az örökkévalóságra. Azt akarja, hogy az elveszetteket megtalálják. És itt jössz be a képbe te. Minél inkább magadévá tudod tenni Isten tennivalóit, annál inkább meg fogja áldani az életed.

Ahelyett, hogy azt kérnéd: "Uram, áldd meg a terveimet.", imádkozz így: "Uram, segíts, hogy azt csináljam, amit te megáldasz." Ez az első lépés a lelki érettségben, amelynek a végén majd sok gyümölcsöt fogsz teremni.


Gondolkodj másképpen a haragról!


„Ne igazodjatok e világhoz, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával” (angol TEV-fordításban: Ne igazodjatok e világ elvárásaihoz/mércéihez, hanem hagyjátok, hogy Isten belül átváltoztasson az elméd teljes megváltozása/megváltoztatása által.) (Róm 12:2a)



Tetteinket nagymértékben az érzéseink irányítják. Az érzésvilágunkat viszont a gondolkozásunk határozza meg. Ezért minden magatartásbeli változásnak előfeltétele a másféle gondolkodásmód. Ha valóban célunk megszabadulni rossz haragkezelési szokásainktól (duzzogás, robbanékonyság, kritizálás stb.), a változást az értelem megújulásával kell elkezdenünk.

Gary Smalley azt tanácsolja, hogy tegyünk fel magunknak ehhez hasonló kérdéseket: "Élvezem, amikor mérges vagyok?" "Segít célom elérésében a harag?" "Van hatékonyabb módja annak, hogy elérjem ezt a célt?" "Mennyiben lennék én más?"

Írd le a válaszaidat egy magadnak címzett levél formájában – javasolja Smalley – és hetente olvasd fel hangosan hat hónapon át – vagyis 24-szer. Keress rá módot, hogy valaki más is fültanúja legyen ennek! Úgy tűnhet először, hogy túl nagy erőfeszítést kell tenni ezért, de hát mennyire komoly az elhatározásod, hogy a haragkezelés káros berögződöttségeit végre le fogod győzni? Tényleg szeretnél uralkodni az indulatosságodon?

Én még azt is fontosnak tartom, hogy ebben a levélben idézz a Bibliából is. Mert ahogy Isten Igéje átjárja a gondolataidat, az elméd megújul, és megváltozol. Az értelem megújulása változtatja meg az embert.

Az igazság az, hogy a dühös emberek bizonytalan emberek. Minél inkább bizonytalan valaki, annál több dologtól „kiakad.” Ha bizonytalannak érzem magam, idegesebb és ingerlékenyebb vagyok.

De a helyzet a következő: amikor megérted, hogy Isten mennyire szeret, hogy Krisztusban biztonságban vagy, és hogy Isten számára milyen fontos vagy , akkor kevésbé valószínű, hogy ingerlékeny leszel.

Beszéljünk róla!

Olvasd el az Efézusiakhoz írt levél 1. és a Róma levél 8. fejezetét. Ezek „méregtelenítő” bibliai részek, mert arra irányítják rá a figyelmünket, hogy milyen mély az Isten szeretete irántunk, és hogy milyen nagy biztonságban vagyunk Őbenne.


Ha komolyan gondoljuk a változást...


„Ha az egyiket megtámadják, ketten állnak ellent. A hármas fonál nem szakad el egyhamar.” Préd 4:12 (Újfordítású Biblia)

Ne kövessük el azt a hibát, hogy még mielőtt Isten segítségét kérnénk, mi próbáljuk meg ráncba szedni bűnös életünket. Ez olyan, mintha magunkat próbálnánk meggyógyítani, mielőtt elmennénk az orvoshoz. Járuljunk először Istenhez és kérjük az Ő segítségét harcainkban.

Ne feledjük: Jézus ad elég erőt életünk megváltoztatásához.

Ő, azonban, az következő két dolgot is használja átformálásunk elősegítésében:

Kerüljük a kísértést. Ez puszta józanész kérdése. Ne hozzuk magunkat olyan helyzetbe, ahol kísértés érhet bennünket. Ha valakinek alkohol problémája van, ne menjen kocsmába. Ha fogyni akarunk, ne pakoljuk tele hűtőt jégkrémmel. Tegyünk meg minden szükségeset, hogy elkerülhessük a kísértést.

Legyünk elszámoltathatóak. Találjunk valakit, aki nyomon követi az életünket, imádkozik értünk és bátorít minket azokon a területeken, ahol az önuralmunk fejlesztésére van szükség. Prédikátor 4:12 ezt mondja: „Ha az egyiket megtámadják, ketten állnak ellent. A hármas fonál nem szakad el egyhamar”.

Ha komolyan gondoljuk a változást, találjunk egy hívő barátot, akinek elmondhatjuk, hogy „Figyelj! Ez a gondom. Megvallottam Istennek. Kértem a megbocsájtását, és most a te segítségedet is kérem. Lennél a segítőtársam, akit felhívhatok, ha támogatásra vagy bátorításra van szükségem?”

Úgy gondolom Isten feltett szándéka, hogy gyülekezeteink megteljenek ilyen baráti kapcsolatokkal, ahol a felek elszámolhathatóak egymás felé, segítik egymást, és bátorítják egymást az Úrban.

Ha van valaki, aki felé elszámolással tartozunk, az komoly dolog és nehéz, de megéri.


Nyisd ki a szemed


"Nyisd föl szememet, hogy megláthassam, milyen csodálatos a te törvényed." (Zsoltárok 119:18.)

Isten Igéjének tanulmányozása megváltoztatja az életed, ha átülteted a gyakorlatba, amit tanulsz. Ez azonban azzal indul, hogy akarod-e tanulmányozni az Ő Szavát.

A Biblia mondja: "Nyisd föl szememet, hogy megláthassam, milyen csodálatos a te törvényed." (Zsoltárok 119:18.)

Olyan sok minden van, amit Isten meg akar mutatni nekünk, de akarnunk kell belelátni az ö Szavába nyitott szemmel.

Tehát, hogyan tanulmányozhatjuk Isten Igéjét? A hatékony bibliatanulmányozásnak - mindegy, hogy milyen módszert használsz - öt része van. Ma megnézünk kettőt és hármat holnap.

1. A megfelelő kérdést tedd fel! Megtanulni a Bibliát tanulmányozni ugyanaz, mint megtanulni a jó kérdést feltenni a szövegből. Nincs behatárolva, hogy hány kérdést tehetsz fel a Bibliából, mert nincs behatárolva a Biblia bölcsessége és éles látása sem. Minél mélyebbre ásol, annál több aranyat találsz. Ha kérdéseket teszel fel az olvasott szövegből, az segít túllátni a szövegen. Minden alkalommal, amikor Isten Igéjét tanulmányozod, újabb igazságokra bukkansz majd.

2. Írd le az észrevételeidet! Sose tanulmányozz Bibliát toll és papír nélkül (vagy billentyűzet, ha azt jobban szereted). Amikor megtalálod a választ egy kérdésedre, írd le mit tanultál! Olvashatod a Bibliát anélkül, hogy bármit is leírnál, de nem tanulmányozhatod.

Dawson Trotman, aki a "Navigátor szolgálat" alapítója, mindig azt mondta: "A gondolatok kibontakoznak, amikor átjutnak a szájon és az ujjakon." Vagyis ha nem mondod ki és nem írod le, akkor nem is igazán gondoltad át. Még ha semmit sem látsz a versekben, akkor is írd le, hogy nem láttál semmit bennük! Maga az írás cselekvése is új gondolatokat nyit meg.



Beszéljünk róla:

* Vedd fontolóra a helyet, ahol minden nap Bibliát tanulmányozol! Mennyire segíti vagy gátolja a figyelmed?
* Mit gondolsz, mi a különbség a "jó" és "rossz" kérdések feltevése között a Bibliával kapcsolatban? Attól félsz, hogy "rossz" kérdést teszel fel?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése