2011. február 17., csütörtök

2011. február 17. A év, évközi idő, 6. hét, csütörtök (A Szervita rend hét szent alapítója) A nap liturgikus színe: zöld

A mai világ különösen is az emberi módon gondolkodást helyezi előtérbe. Az a fontos, amiből nekem hasznom van. A másik ember nem fontos. Jézus, azzal, hogy értünk meghalt és feltámadt, megmutatta, hogy másokért kell élnünk. Megmutatta a szeretet lényegét, a másikért való életét.


    Ter 9, 1-13
    Isten szövetséget köt az emberrel.
    Jak 2,1-9
    Mk 8, 27-33
    Te vagy a messiás!

    Nyilvános működése első évének végén Jézus maga köré gyűjti a tanítványokat, és fellebbenti a fátylat a misztériumról. Kikérdezi őket: Kinek tartják őt az emberek és a tanítványok? Péter pontos válasza még nem minden. Jézus kiegészíti és saját szenvedéséről beszél.

    Hívek könyörgése:


        Adj figyelmes, jóra érzékeny lelkiismeretet, hogy mindenben kövessük a minket vezérlő Szentlélek irányítását! Hallgass meg, Urunk!
        A Szentlélek ereje, bölcsessége tegye egészen szilárddá a hitben János Pál pápát! Figyeljen az ő szavára az egész egyház, és figyelmeztetéseit, tanácsait egyre inkább fontolja meg a világ is, az államok vezetői is! Hallgass meg, Urunk!
        Hogy az igazságnak megfelelő választ adhassunk a minket kérdezőknek arra kérdésre, kinek is tartjuk Jézus Krisztust! Hallgass meg, Urunk!
        Köszönjük, hogy a Szentírás ma arról beszélt, hogy te hűséges vagy a bűnösnek bizonyuló emberhez is! Őrizz meg minket minden személyválogatástól! Hallgass meg, Urunk!
        Hálával gondolunk arra, hogy a szivárvány szép jele mindig rád és emlékeztet. Áraszd ránk a vigasztaló Szentlelket, hogy ne okozzunk többé "csalódást" Neked! Hallgass meg, Urunk!
        Bátoríts az evangélium erejével minden megalázott embert, hogy képesek legyenek megbocsátani az őket megalázóknak! Hogy hamarabb eljöjjön a te Országod! Hallgass meg, Urunk!



    forrás: magvető lista 2003

    Ti kinek tartotok engem?"

    Amikor Jézus fölteszi ezt a kérdést az apostoloknak, azok még leginkább Jézus
    emberi arcát látták. Ma Krisztus emberi arcát leginkább az egyházban láthatjuk.
    Jogos tehát feltennünk a kérdést, hogy mi kinek/minek tartjuk az egyházat? Valóban
    úgy tekintünk rá, mint Krisztus titokzatos testére? Vagy minket is elhomályosítanak a
    mulandó jegyei?

    Ahogy az evangéliumi id?kben se volt könny? felismerni a Krisztust a Názáreti
    Jézusban, a ma emberének se könny? a dolga. Ha hisszük és valljuk, hogy az
    egyház Krisztus titokzatos teste, akkor ez kett?s cselekvést kíván t?lünk: egyrészt
    Jézust tisztelni a másik megkereszteltben, különösen a szent szolgálattev?kben.
    Másrészt a keresztségben kapott hármas meghívásnak eleget téve
    cselekedeteimmel mind jobban megjeleníteni Isten akaratát, hogy a külvilág magát
    az alapítót ismerje fel Katolikus Anyaszentegyházunkban.

    LMK


A Szervita rend hét szent alapítója


A hét firenzei férfinek érzékeny volt a szíve Isten hívására. Előbb remeteként, majd rendalapítóként a Szűzanya iránti tisztelettel élték meg hitüket, és tanították kortársaikat. Isten ügyére érzékeny szívvel akarom én is keresni Isten akaratát életemben.

A XIII. században, amikor annyi pártviszály volt, a florenci (ma Firenze) nemesek közül hetet választott ki a Gondviselés egy új szerzetes család alapítására (Monaldi, Bonagiunta, Antella, Amidei, Uguccione, Sostegna, Falconieri). A Szent Szűz megjelent nekik, és a tökéletesebb életre hívta őket. Elhagyták otthonukat 1233 szeptember 8-án, és egy vidéki házacskába vonultak vissza. Rendi alkotmányukat ötödik általános főnökük, Benizzi Szent Fülöp (+1285) tökéletesítette. A Hét Szent Rendalapító a Monte Senario-n van eltemetve Firenze mellett.

Urunk, Jézus Krisztus! Egyházadban a fokozódó buzgóság jeléül Édesanyádnak, a Boldogságos Szűznek tiszteletét adtad. Kérünk, hogy a Szervita Rend Alapító Szentjeinek példájára a Szent Szűz tisztelete és szolgálata hasonlóvá tegyen minket Hozzád, Aki élsz és uralkodol mindörökkön örökké.

A hit Isten ajándéka, de a bűn által el lehet veszíteni és ez még súlyosabb bűnök forrásává lesz. A bűnök egymásutánisága rabbá teszi az embert és elveszíti kegyelmi életét. A szabadulás Isten kegyelmének műve, de csak ha őszintén megtérünk.
A szervita rend Szűz Mária szolgálinak rendje. Szűzanyánk példája a bűnök elleni küzdelemben segít minket.
       
Ter 9,1-13

Ezután Isten megáldotta Noét és fiait, és azt mondta nekik: ,,Szaporodjatok, sokasodjatok és töltsétek be a földet! Féljen és rettegjen titeket a föld minden állata, az ég minden madara, és minden, ami mozog a földön; a tenger minden halát is kezetekbe adtam! Minden, ami mozog és él, eledelül szolgáljon nektek: mint a zöld növényzetet, íme, ezeket is mind odaadtam nektek, csak a húst a vérével ne egyétek. A ti életetek vérét is számon kérem minden állattól és az embertől: számon kérem az ember életét az embertől, a testvérétől. Aki embervért ont, ember ontsa ki annak vérét, mert az ember Isten képére alkottatott. Ti pedig szaporodjatok és sokasodjatok: járjatok-keljetek a földön, és uralkodjatok rajta!'' Majd ezt mondta Isten Noénak, s vele fiainak: ,,Íme, szövetséget kötök veletek és utódaitokkal, és minden élőlénnyel, amely veletek van, a madarakkal, a lábasjószággal és a mező minden vadjával, amely kijött a bárkából, s a föld minden állatával. Szövetséget kötök veletek, hogy nem pusztul el többé minden test az özönvíz által, s nem lesz többé vízözön, amely elpusztítja a földet.,, Azután Isten azt mondta: ,,Ez lesz a jele annak a szövetségnek, amelyet megkötök velem és veletek, és minden élőlénnyel, amely veletek van, örök időkre: szivárványomat a felhőkbe helyezem, s az lesz a jele a szövetségnek közöttem és a föld között.
Mk 8,27-33

Jézus ezután elment tanítványaival Fülöp Cézáreájának falvaiba. Az úton megkérdezte tanítványait: ,,Kinek tartanak engem az emberek?'' Ők azt felelték neki: ,,Keresztelő Jánosnak, mások Illésnek, mások pedig egynek a próféták közül.'' Erre megkérdezte őket: ,,És ti kinek tartotok engem?'' Péter felelt neki: ,,Te vagy a Krisztus.'' Ő ekkor a lelkükre kötötte, hogy ezt senkinek se mondják el róla. Ezután elkezdte őket tanítani arra, hogy az Emberfiának sokat kell szenvednie. El kell, hogy vessék a vének, a főpapok és az írástudók, meg kell, hogy öljék, és három nap múlva föl kell támadnia. Egész nyíltan mondta el nekik ezt a dolgot. Ekkor Péter félrehívta őt és kezdte lebeszélni. De ő megfordult, a tanítványaira tekintett, és megdorgálta Pétert ezekkel a szavakkal: ,,Távozz előlem, Sátán! Mert nem az Isten dolgaival törődsz, hanem az emberekével.''

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése