2011. február 22., kedd

2011. február 21. A év, évközi idő, 7. hét, hétfő (Damiáni Szent Péter püspök, egyháztanító) A nap liturgikus színe: zöld

Damiani szent Péter remeteként, majd a pápa tanácsadójaként és követeként Jézusról, az Isten Fiáról tanúskodott. Szavával és életével mutatta meg, mit jelent Isten útján járni.

Isten a kevélyeknek ellenáll, de az alázatosaknak kegyelmet ad. Ha az ember istenné akar lenni, biztos, hogy saját pusztulásának útjára lépett. De aki alázatosan Krisztus nyomába szegődik, az eljut az örök életre.
Damjani szent Péter lángoló Istenszeretete példa számunkra, hogy egyre többet tudjunk Istenről, és mindig készen legyünk a tanúságtételre.

1006 körül született. Testvére tanította. Rövid ideig Ravennában tanított, majd kamalduli bencés lett. Nagyon kemény, önsanyargató életet élt. IX. István pápa ostiai püspökké és bíborossá tette. Az Egyház nagy reform-munkájában részt vett. Mint tudós, páratlan felkészültségről tett tanúságot, mint hitszónok, lángoló beszédeivel keltett csodálatot. Csodálatos volt a Szentszék iránti hűsége és engedelmessége. 1072 február 22-én halt meg. Sírja a faenzai cisztercita kolostorban van.
Tudományát és életszentségét magasztalja a szentmise Kezdőéneke:

Az Isten igazságaiban jártas emberek
tündökölnek majd, mint a napfényes égbolt,
és akik sok embert igazságra tanítanak,
csillagként ragyognak mindörökké.
FELHÍVÁS A BŰNBÁNATRA
Testvéreim! Csak a bűntől mentes lélek jut el az igaz Isten-ismeretre. Vizsgáljuk meg azért lelkiismeretünket és bánjuk meg bűneinket, hogy tiszta lélekkel helyesen ismerjük meg az Istent.
KYRIE-LITÁNIA
Jézus Krisztus, Aki elhoztad nekünk a mennyei Atya üzenetét:
Uram, irgalmazz!
Jézus Krisztus, Aki Egyházadra bíztad az örök élet igéit:
Krisztus, kegyelmezz!
Jézus Krisztus, Aki a tökéletességre hívtál minket:
Uram, irgalmazz!

EGYETEMES KÖNYÖRGÉSEK
Testvéreim! Urunk, Jézus Krisztus Egyházát tudós tanítókkal és szentekkel ajándékozta meg, hogy általuk újítsa meg az Egyházat. Kérjük, küldjön új, szentéletű tanítókat. Imádkozzunk közösen:


    Adj, Urunk, tudós szenteket Egyházadnak, akik fáradhatatlanok az igazság tanításában.
    Adj tanulékony szívet, hogy a szentek példáját kövessük.
    Erősíts minket, hogy állhatatosan kitartsunk az igazságban és a tevékeny felebaráti szeretetben.
    Engedd, Urunk, hogy mindig hűségesek legyünk földi Helytartódhoz, a Pápához.
    Vezess minket, Urunk, a földi élet után szentjeid társaságába.


Urunk, Jézus Krisztus! Egyházad fényes korszakait adták a szent tanítók. Kérünk, adj új szenteket korunknak, akik életük példájával és szavukkal megtanítanak minket tisztelni földi Helytartódat, a Pápát, és elvezetnek bennünket Hozzád. Aki élsz és uralkodol mindörökkön örökké.


    Add, hogy a téged követők szájából csakis áldás szálljon a teremtett világra! Hogy nyelvünk jóvoltából dicséreteddé legyen az egész teremtés! Hallgass meg, Urunk!
    Ahogyan Damiani Szent Pétert meghívtad szolgálatra és kiárasztottad rá a Szentlelket, töltsd el népedet, és néped vezetőit Lelked erejével! Hallgass meg, Urunk!
    Hogy mindnyájan téged hallgassunk, megértsük az Igét, és minden szavunk az igazságot, a vigasztalást, az örömhírt hirdesse! Hallgass meg, Urunk!
    Örvendeztesd meg a nemzeteket is bölcs, kiváló, nem haszonleső vezetőkkel! Hallgass meg, Urunk!
    Vigasztaljon és erősítsen meg minket a mai szentmise, amikor hozzánk jössz a kenyér és bor színe alatt! Hallgass meg, Urunk!
    Tedd teljessé elhunyt testvéreink életében a lelkipásztorok munkáját: üdvözítsd őket világ Megváltója! Hallgass meg, Urunk!
       
Sir 1,1-10

Minden bölcsesség az Úrtól, Istentől van, és vele volt mindig, öröktől fogva. A tenger fövenyét, az esőcseppeket, az örökkévalóság napjait ki tudná megszámlálni? Az ég magasságát, a föld szélességét, az óceán mélységét ki tudná megmérni? Isten mindent megelőző bölcsességét ki tudná megvizsgálni? Mindennél előbb teremtette a bölcsességet, s a bölcs értelem öröktől fogva van. A bölcsesség forrása Isten igéje a magasságban, útjai öröktől fogva való parancsok. Kinek tárták föl a bölcsesség gyökerét, és ki ismerte meg fortélyait? Ki előtt tárult fel, ki előtt nyilvánult meg a bölcsesség tanulsága, és ki értette meg sokféle útját? Egy a fölséges, mindenható Teremtő, a hatalmas király, a szerfölött félelmetes: Isten, aki trónján ül és országol. Ő teremtette azt a Szentlélek által, ő az, aki látta, számba vette s megmérte, és kiöntötte minden művére, minden testre az ő adománya szerint, és adta azoknak, akik szeretik őt.
Mk 9,14-29

Amikor visszaértek a tanítványokhoz, nagy tömeget látott körülöttük, és írástudókat, akik vitatkoztak velük. Amint az egész néptömeg meglátta Jézust, egyszerre mindnyájan elcsodálkoztak és megrettentek, majd odasiettek hozzá és köszöntötték őt. Jézus megkérdezte őket: ,,Miről vitatkoztok egymással?'' A tömegből valaki ezt felelte: ,,Mester! Elhoztam hozzád a fiamat, akiben néma lélek van, mindenütt megragadja őt, a földhöz vágja, ő pedig tajtékzik, a fogait csikorgatja és elsorvad. Szóltam már tanítványaidnak, hogy űzzék ki, de nem tudták.'' Ő így szólt hozzájuk: ,,Ó, te hitetlen nemzedék! Meddig legyek még veletek? Meddig tűrjelek még titeket? Hozzátok őt ide!'' Erre odavitték hozzá. Amint a gyermek meglátta őt, a lélek azonnal rángatni kezdte, és a földre esve tajtékozott és fetrengett. Ő megkérdezte az apját: ,,Mennyi ideje, hogy ebbe a bajba esett?'' Az ezt válaszolta: ,,Gyermekkora óta. Sokszor tűzbe és vízbe vetette őt, hogy elveszítse. De ha valamit tehetsz, légy segítségünkre, könyörülj rajtunk.'' Jézus így szólt hozzá: ,,Ha tudsz hinni, minden lehetséges annak, aki hisz.'' A gyermek apja azonnal felkiáltott, és könnyeket hullatva azt mondta: ,,Hiszek, Uram! Segíts hitetlenségemen!'' Amikor Jézus látta, hogy a tömeg összefut, megfenyegette a tisztátalan lelket, és azt mondta neki: ,,Te süket és néma lélek! Parancsolom neked, menj ki belőle, és többé bele ne menj!'' Erre az elkezdett kiáltozni, és össze-vissza rángatva őt, kiment belőle. A gyermek pedig olyan lett, mint a halott, mire sokan azt mondták, hogy meghalt. Jézus pedig kézenfogva fölemelte őt; az pedig fölkelt. Mikor aztán bement a házba, külön megkérdezték őt a tanítványai: ,,Mi miért nem tudtuk kiűzni?'' Azt felelte nekik: ,,Ez a fajzat nem megy ki másképpen, mint imádság és böjtölés által.''

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése