2017. október 14., szombat

A szeretet áldozaton keresztül nyer értelmet


"Élj szeretetben, ahogyan Krisztus szeretett minket, és odaadta magát értünk, mint jó illatú felajánlás, és áldozat Istennek." (Efézus 5:2 - Angolból szabadon fordítva)

Amikor Mária arra használta a haját, hogy bedörzsölje Jézus lábaiba a parfüm-olajat, a tanítványok csak a pazarlás aromáját érezték benne: "Ezt a parfümöt nagy áron el lehetett volna adni, és a pénzt a szegényeknek adni" (Máté 26:9 - Angolból szabadon fordítva).

De Jézus szerint egy ilyen nagy áldozat óriási hatással fog bírni: "Mondom nektek, bármerre hirdettetik az evangélium a világon, ennek az asszonynak a tette is hirdettetni fog, az ő emlékezetére" (Máté 26:13 - Angolból szabadon fordítva).

Valószínű, hogy Jézus azért tudta megérezni Mária áldozatának édes illatát, mert tudta, hogy a szeretet az áldozaton keresztül nyeri el értelmét: Akkor értjük meg, mi a szeretet, amikor ráébredünk, hogy Krisztus értünk adta az életét. Ez azt jelenti, hogy oda kell szánnunk az életünket, más hívőkért" (1 János 3:16 - Angolból szabadon fordítva).

Jézus azt az illatot érezte meg Máriában, ami a "jó illatú felajánlás, és áldozat Istennek", egy olyan életet, ami "kiöntetik, mint egy ital áldozat" (Efézus 5:2; 2. Timóteus 4:6 - Angolból szabadon fordítva). Akkor válunk élő áldozattá, ha nem pazarlásnak látjuk azt, amikor másoknak adunk; ehelyett ajándéknak tekintjük, hogy adhatunk.

A Szent Szellem radikális átváltozásra akar minket ösztönözni, hogy ahelyett, hogy az áldozathozatalt látnánk, a lehetőséget lássuk arra, hogy szeressünk. Ahelyett, hogy csak a parfümöt látnánk, a földre öntve, elpazarolva, úgy kellene látnunk magunkat, mint ahogy Jézus is, aki készen volt a temetésre. Álljunk készen arra, hogy "Krisztussal együtt megfeszíttessünk", ami által "Élek többé nem én, hanem Krisztus él bennem" (Máté 26:12; Galata 2:20 - Angolból szabadon).

Talán épp egy olyan lesújtó pillanatban vagy, amire azt mondjuk "Én nem vagyok rá képes, de Krisztus igen". De a testvérünk, Pál, emlékeztet arra, hogy Isten megadja nekünk az ahhoz szükséges kegyelmet, hogy élő áldozattá váljunk, és belénk helyezi a Szent Szellemet, hogy szentté, és Isten számára tetszővé tegyen minket.

"Élj szeretetben, ahogyan Krisztus szeretett minket, és odaadta magát értünk, mint jó illatú felajánlás, és áldozat Istennek." (Efézus 5:2 - Angolból szabadon fordítva).

Beszéljünk Róla!

* Szerinted mit jelent az, hogy "odaadjuk az életünket más hívőkért"?
* Milyen tetteket élsz meg áldozatként, melyeknek igazából, a szeretetkifejezés ajándékainak kellene lenniük? Hogyan változtat ez a megváltozott életcél a felelősségeddel kapcsolatos hozzállásodon?


Légy elégedett, hagyd abba a „majd amikor” gondolkodást


„Ha pedig Isten valakinek gazdagságot és kincseket is adott, és megengedte neki, hogy azt élvezze, kivegye belőle a részét, és örüljön fáradozása eredményének: ez Isten ajándéka.” (Prédikátor 5:18.)


Úgy tanulsz meg elégedettnek lenni, ha abba hagyod, a „majd amikor” gondolkodást.

„Amikor majd én…, akkor boldog leszek.”
„Amikor lesz …, akkor boldog leszek.”
(Töltsd ki az üres részeket)

Azért esünk ilyen csapdákba, mert kis időkre vagyunk csak elégedettek, nem pedig hosszú távon. Jön valaki, vagy valami és lecsapolja az elégedettségünket.

A Biblia azt tanítja, hogy a boldogság nem onnét jön, amit Te akarsz. A boldogság az, amikor boldog vagy azzal, amid van. Nézd azokat a dolgokat, amiket Isten adott neked!

Sajnos, sokszor arra figyelünk, hogy mi az amink nincsen, és elfelejtjük azt a sok csodás dolgot – nem mindig fizikai áldásokat, de legalább olyan fontosakat, mint például a családunk, barátaink.

Az elégedettség kulcsa, hogy eldöntöd: boldog leszel most rögtön azzal a rengeteg dologgal, amit Isten már neked adott. Mire vársz még, mi fog majd boldoggá tenni?


Mi tart vissza a céljaidtól?


„De a szolga ezt mondta neki: Hátha az a leány nem akar követni engem erre a földre?...”
/I.Mózes 24:5./


Az elmúlt pár napban átnéztük az első lépéseket ahhoz, hogy odajuss, ahol lenni akarsz. Láttuk, hogy szükséges felmérni hol vagy, beazonosítani a céljaidat, ígéretet keresni Istentől, és kérni a segítségét ezek teljesítésében.

Ma itt az idő az ötödik lépésre: azonosítani az akadályokat.

1. lépés – Meghatározni a jelenlegi helyzeted
2. lépés – Konkrétan meghatározni mit akarsz
3. lépés – Isten ígéretét keresni
4. lépés – Isten segítségét kérni
5. lépés – Azonosítani az akadályokat

Kérdezd meg magadtól: „Miért nem értem még el a célomat?” Milyen akadályok, gátak és útlezárások tartanak vissza attól, hogy elérd a célod?

Lehet, hogy pénzügyi, kapcsolati, vagy neveltetési problémák tartanak vissza. Néhány embert érzelmi akadály hátráltat. Sok ember szabotálja a saját sikerét, mert nem hiszi el, hogy megérdemli. Akármi is az akadályod, be kell azonosítanod mielőtt tovább tudsz haladni.

Az 1. Mózes 24.-ben Ábrahám szolgájának, Eliézernek, rengeteg akadályon kellett átmennie a céljáig, hogy feleséget találjon Izsáknak. Ki kellett találnia, hogyan jusson el abba az országba, ahol még sosem járt, aztán meg kellett találnia a megfelelő nőt, akivel sosem találkozott. Ezek után pedig meg kellett győznie, hogy menjen vissza vele abba az országba, ahol a lány még sosem járt és menjen hozzá egy teljesen vadidegen emberhez. Ja, és meg kellett győznie a lány szüleit is, hogy engedjék őt el! A legtöbb ember ezt „Lehetetlen küldetésnek" hívná.

Ma van egy megbízásom a számodra. Szeretném, ha leírnád egy papírra, mik a céljaid, és mik akadályoznak benne. Miért szeretném, hogy ezt megtedd? Mert addig nem tudsz eltávolítani egy akadályt, amíg nem tudod, hogy mi az.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése