2017. december 28., csütörtök

2018: Fókuszálj rá hogy mit tudna Isten tenni rajtad keresztül

"Ezért elhagyva a Krisztusról szóló elemi tanítást, törekedjünk a tökéletességre." (Zsidók 6,1)

Jóllehet Isten végzi a nagy munkát a Krisztus képére való átformálódásunkban, nekünk mégis felelőségteljesnek kell lennünk a tanítványságban való fegyelemben.

Tehát már többé nem céltalanul futunk; hanem az a jelentős célunk van, hogy éppen olyanná váljunk mint maga Jézus. Így tehát, ahogy Pál apostol elmagyarázza ezt, megsanyargatjuk a testünket ahogy tovább haladunk előre a célunk felé (1Korinthius 9,26-27)

De ahogy fegyelmet próbálunk beleerőszakolni a gondolatainkba és a viselkedésünkbe, túl gyakran átcsúszunk oda hogy képtelenség megtartani mindazt amit kellene. (Róma 7,16-25)

A helyzet a következő: Olyanná válni mint Jézus éppen elég nehéz enélkül a "Próbáld jobban!" mentalitás nélkül is, amit próbálunk magunkra erőszakolni. Beleszippant minket a "jobban kell csinálnom", "többet kell imádkoznom" és a "mostanra már lelkileg érettebbnek kellene lennem" ismétlődő körébe. Hátramaradunk a legyőzöttség érzésével és csak jobban beletaszít minket a mi körünkbe, ahol egyre jobban próbáljuk Isten szintjéhez mérni magunkat.

De látod hogy ez csak saját magunkon tartja a fókuszunkat, és azon amit nem vagyunk képesek megtenni?

Isten azt akarja, hogy fókuszáljunk arra amit ő tud megtenni általunk. Azt akarja hogy tudjuk, hogy ő elkezdte a jó munkát bennünk, és "elvégzi azt Krisztus Jézus napjára" (Filippi 1,6)

Pál mondja, hogy mennünk kell előre az ideális felé, de ezeket az mércéket soha nem arra szánták, hogy szükségszerűen "muszáj" kijelentések legyenek, azonnali tökéletességet megkívánó igényeket támasztva előttünk. Valószínűleg Pál bármelyikünknél jobban érti a kétségbeesett szükségünket Isten kegyelmére.

A mi célkitűzésünk hogy mindent megtegyünk azért, hogy olyan hívőkké váljunk akik éppen úgy cselekednek és gondolkoznak ahogy azt Jézus is tenné. Lehet hogy megbotlunk, vagy éppen egy hatalmasat esünk, de nekifeszülünk hogy megragadjuk az Urunkban Jézus Krisztusban való bőséges életet! (Filippi 3,12)



Alakítsunk ki szokásokat, hogy növekedjünk szellemben

"Folytatjuk Krisztus hirdetését mindenkinek, minden bölcsességet használva ehhez, hogy figyelmeztessünk és tanítsunk minden embert azért, hogy mindenkit Isten jelenlétébe vigyünk Krisztusban érett emberként. " (Kolossé 1:28, NCV fordítás)

A leggyakorlatibb és legjobb módja annak, hogy hívő embereket a szellemi érettség felé ösztönözzük az, ha segítünk nekik kialakítani olyan szokásokat, amelyek szellemi növekedéshez vezetnek.

Nem beszélhetünk jellemről anélkül, hogy ne beszélnénk szokásokról. A jellemed az, ahogy általában cselekszel. Például, ha csak néha vagy őszinte, vagy csak akkor, ha tudatosan eldöntöd, hogy őszinte leszel, akkor nem állíthatod, hogy feddhetetlen jellemed van.

A tiszta jellem azt jelenti, hogy mindig őszinte vagy. Ez a szokásod. Nem is kell gondolkodnod rajta. Ha valaki feltesz neked egy kérdést, vagy több visszajárót ad a kelleténél, akkor a szokásodnak megfelelően teszed azt, ami tisztességes.

Természetesen számos olyan szokásunk van, amit fejlesztenünk kell, ahogy egyre növekszünk az érettségben. De először az alapvető szokásokat kell megtanulni, ha növekedni szeretnénk. Tehát melyek a minimum követelmények? Melyek azok a leglényegesebb szokások, amelyekből születhet az összes többi?

Azok a szokások ezek, amelyek befolyásolják az időnket, pénzünket és a kapcsolatainkat. Ha Krisztus uralma felismerhető ezen a három területen, akkor ténylegesen övé az irányítás.

Véleményem szerint öt dologgal mérhető a szellemi növekedés: ismeret, távlat, meggyőződés, jártasság és jellem. Ha megértetted a "mit", "miért", "mikor" és "hogyan" összefüggéseket ezekkel kapcsolatban, akkor megteheted a következő gyakorlati lépéseket, és elkezdheted kiépíteni és megőrizni azokat a szokásokat, amelyek szellemi érettséghez vezetnek majd.

Beszéljünk róla:

* Szerinted melyik az a három jellemvonás, amellyel az emberek legjobban be tudnának téged mutatni?
* Ha egy gyors értékelést végeznél az életedről, mondhatod-e, hogy Krisztus irányítása alatt állnak az életednek olyan területei, mint az időd, a pénzed vagy a kapcsolataid?

Isten töltse be a szívedet!

„Az az ember, aki nem szellemi, nem tudja felfogni az Isten Szellemétől származó dolgokat. Számára mindez csak bolondság. Egyszerűen képtelen megérteni a szellemi dolgokat. De ez nem is csoda, hiszen a szellemi dolgokat csak a Szent Szellem által lehet megérteni.” (1 Korinthus 2:14)


A Biblia szerint a szívünkben van egy Isten alakú légüres tér. Van egy olyan űr, amit csak Isten tud betölteni. Úgy teremtettünk, hogy kapcsolatban legyünk a Teremtőnkkel. Azért teremtettünk, hogy megismerjük őt, és hogy kapcsolódjunk az Ő energiájához.

A lelked úgy lett teremtve, hogy Istent magába foglalja. Isten benned akar élni, de ha az életed más dolgokkal van telezsúfolva, nincs hely benne Istennek. Ez azt jelenti, hogy nem kapcsolódsz az Ő erejéhez, és ezért vagy állandóan fáradt. Ezért vagy állandóan feszült, és emiatt vagy állandóan nyugtalan.

Ezért írja a Biblia, hogy a nem szellemi ember szívében nincs hely Isten Lelkének ajándékai számára. Nem Isten nem akarja odaadni azokat neked, hanem te nem tudod hova tenni őket, mert a szíved tele van sok más dologgal.

Egy példa, hogy jobban megértsd: hány embert ismersz, aki nem tud beparkolni a garázsába? A garázs az autó számára épült. Így lett megtervezve. Ez a garázs építésének a célja. De mi telepakoljuk olyan dolgokkal, amik nem is oda valók.

Ugyanez igaz az emberekre. A szíved azért van, hogy Isten lakjon benne, de ha tele van aggodalommal, stresszel és bűntudattal, akkor nincs hely Istennek!

Lehet, hogy a szíved jó dolgokkal van tele: a munkáddal, sporttal, a hobbijaiddal, de mindezek nem azért vannak, hogy elfoglalják az első helyet. Valójában szolgálhatod Istent, dolgozhatsz Érte, és mégis hiányozhat az életedből. Még a „jó dolgoknak” sincs olyan összetartó erejük, hogy egyben tartsák az életedet akkor is, amikor nagy körülötted a vihar. Ezért kezd el széthullani az életed.

Ahogy közeledik az új év, itt az ideje, hogy lecsendesítsd a szívedet. Milyen dolgok kaptak fontosabb szerepet Istennél? Hadd segítsek elkezdeni – mire gondolsz a legtöbbet? Az erre adott válasz megmutatja, hogy mi is áll az első helyen a szívedben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése