2017. december 28., csütörtök

AMIKOR ISTEN MEGMUTATJA MAGÁT

„…Hamar eljön… az Úr,m aki után vágyódtok…” (Malakiás 3:1)

Isten néha egészen drámai módon jelenik meg: például váratlanul pénz érkezik postán, vagy hirtelen megnyílik egy ajtó, vagy az Úr megvéd egy olyan helyzettől, ami egyébként elpusztítana (ld. Zsoltárok 91:11). Máskor csendben érkezik, aggodalmadat biztonságérzetre cserélve suttogja: „Ne félj, mert én veled vagyok…” (Ézsaiás 41:10). És amikor a körülötted lévők azt kérdezik: „Ma valahogy más vagy, mi változott?” – te azt válaszolod: „Nem tudom, egyszerűen csak békességem van”. Ez azért van, mert: „hamar eljön az Úr, aki után vágyódtok” (Malakiás 3:1 NKJV). Íme két bibliai történet, amely ezt példázza: Az első történet arról szól, hogyan avatkozik Isten, amikor valamilyen helyzetben félreértenek, vagy méltatlanul bánnak veled. „Sok ütést mérek rájuk, majd börtönbe vetették őket… Éjféltájban Pál és Szilász imádkozott, és énekkel magasztalta az Istent… Ekkor hirtelen nagy földrengés támadt, úgyhogy megrendültek a börtön alapjai, hirtelen kinyílt minden ajtó, és mindegyikről lehulltak a bilincsek.” (ApCsel 16: 23-26). Az éjféli imák és Isten dicsőítő énekek segítenek túllátni a problémán, egészen Istenig, a nagy Problémamegoldóig. Ha magad helyett elkezdesz Rá figyelni, az egész kép megváltozik. A második történet megmutatja, hogyan lép közbe Isten, amikor az előtted álló kihívás súlya alatt csaknem összeroskadsz. Mózes így imádkozott, amikor előtte állt a feladat, hogy kétmillió izraelitát elvezessen az Ígéretet földjére: „…mutasd meg nekem az utadat…” (2Mózes 33:13 NKJV). Isten pedig így válaszolt: „… Van itt hely nálam… a kőszikla hasadékba állítanak, és kezemmel betakarlak…” (2Mózes 33: 21-23). Amikor Isten azt mondja: „Van hely itt mellettem”, menj oda, és maradj is ott! Még ha nem is látod Őt tisztán, érezni fogod jelenlétét, megtapasztalod jóságát, és tudni fogod, hogy minden rendben lesz.


Merj kicsivel kezdeni!

„…akik gúnyolódtak a kicsiny kezdet napján…” (Zakariás 4:10)

D. L. Moody Isten Igéjének hirdetője lett, és nemzeteket változtatott meg. De ha életének korábbi szakaszában találkoztál volna vele, nem gondoltad volna, hogy ez lehetséges. Bár gyülekezetben nőtt fel, a szellemi dolgokban teljesen tudatlan volt. Amikor Bostonba költözött, elkezdett járni egy gyülekezetbe. 1855 áprilisában egy vasárnapi iskolai tanító eljött a cipőboltba, ahol Moody dolgozott, és Krisztushoz vezette őt. Egy hónappal később, amikor jelentkezett, hogy a gyülekezet tagja szeretne lenni, világossá vált, hogy szinte semmit sem tud a Bibliáról. Egyik vasárnapi iskolai tanítója később ezt írta: „Még sohasem találkoztam olyan tagságát kérelmezővel, akiről kevésbé tűnt volna valószínűnek, hogy világos és elhatározott nézetű kereszténnyé válik, és még kevésbé, hogy használható lenne bármilyen nyilvános szolgálatban”. Ezért arra kérték, hogy egy évet töltsön el bibliatanulmányozással. Egy év múlva a tagsági kérelmét vizsgáló bizottsággal való beszélgetés során adott válaszai csak kevéssel bizonyultak jobbnak. Nagyon műveletlen volt, és beszéde tele volt borzasztó nyelvtani hibákkal. A bizottságból senki sem gondolta, hogy Isten valaha is használhatná. De tévedtek! És azok az emberek, akik azt mondják, hogy soha sem fogsz semmit érni Isten számára, szintén tévednek! Minden tölgyfa kis makként kezdi. Jézus egy istállóból indult, de nem maradt ott. Dávid csak egy parittyás pásztorfiú volt, de Izráel legnagyobb királya lett. Józsefet eladták rabszolgának, de főminiszterré lett. Értsd meg ezt: te egy olyan mag vagy, amely képes arra, hogy termést hozzon Istennek. Csak tedd az Ő kezébe mindazt, amid van, és mindazt, ami vagy, és légy hajlandó kicsiben kezdeni!


Valami más


„…hogy megmutassa az eljövendő korszakokban kegyelmének mérhetetlen gazdagságát...” (Efézus 2:7)

Fontos az, amin épp most keresztülmész, mert Isten azt a jövőd fényében mérlegeli. Ő nem a jelenlegi állapotunk vagy jólétünk mértéke alapján tesz mérlegre minket. Nem, Ő sokkal nagyobb léptékű terveket tart szem előtt. „Isten ismert minket még mielőtt a világot megalkotta, és eldöntötte, hogy az Ő Fiához fogunk hasonlítani…” (Róma 8:29 NCV). Képzeld csak el! Egy napon pont olyanok leszünk, mint Jézus; hát nem elképesztő? „Az eljövendő korszakokban” Isten közszemlére fog bocsátani minket, és azt fogja mondani: „Nézzétek meg a kezem munkáját! El tudjátok hinni, hogy ezeket a megdicsőült teremtményeket agyagból formáltam? Amikor kiástam őket a földből, még nem tartották meg a vizet. De én dolgoztam rajtuk, formáltam és neveltem őket, amíg képesek nem lettek megtartani a kapcsolatokat, szolgálatokat, eszméket és állásokat. Amit róluk hallottatok, az igaz. Szégyenfoltok voltak és katasztrofálisak, de az én kegyelmem elég volt. És most mellettem fognak ülni, uralkodni és kormányozni örökké!”

Amikor a lehetetlent kell véghez vinni, Houdini és David Blaine csak kontár amatőrök lennének. Vajon szét tudták volna választani a Vörös-tengert, vagy meg tudták volna állítani a napot 24 órára, borrá tudták volna változtatni a vizet, feltámasztani a halottat, és mindezt ilyen stílusosan? Nos, tudod mi a helyzet? Ugyanez az Isten munkálkodik a te életedben is. Azért, mert azt tervezi, hogy egy napon bemutasson téged. Lehet, hogy hihetetlenül hangzik, de amikor Isten bevégzi rajtad a munkáját, „valami más” leszel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése