2011. március 1., kedd

2011. március 1. A év, évközi idő, 8. hét, kedd A nap liturgikus színe: zöld

Mindannyian adósai vagyunk Istennek. Ajándékozó jóságáért a legértékesebb emberi tulajdonságot adhatjuk neki, a szeretetet. Szeretetünk az engedelmességben és Isten parancsainak megtartásában válik teljessé.

1Pét 1, 10-16
Meg van írva: szentek legyetek, amint én is szent vagyok!

Mk 10, 28-31
Sokan lesznek elsőkből utolsók és utolsókból elsők.


Mindannyian adósai vagyunk Istennek. Ajándékozó jóságáért a legértékesebb emberi tulajdonságot adhatjuk neki, a szeretetet. Szeretetünk az engedelmességben és Isten parancsainak megtartásában válik teljessé.



Forrás: Magvető lista magveto@katolikus.hu

(vö. Mt 19,27-30; Lk 18,28-30)

Az evangéliumi részlet mindhárom szinoptikus evangélistánál megtalálható. Előzményként elhangzik a gazdag ifjú története a tevés hasonlattal, majd az üdvözülésre vonatkozó kérdés-felelet.

Mk-nál és Lk-nál Péter csak kijelenti, hogy ők mindent elhagytak és követték Jézust. Mt szerint a jutalomra, sorsukra is rákérdez, és erre reagál Jézus. Mt-nál külön is választható a válasz két része: először az apostolokra vonatkozó ígéret hangzik el, utána a többi krisztuskövető jutalmát részletező felelet, amely némi változtatással Mk-nál és Lk-nál is megtalálható. A ház, szülő, házastárs, gyermek és föld elhagyásának motívumai: Mt- Krisztus nevéért, Mk-Krisztusért és az evangéliumért, Lk-Isten országáért. Ebből az következik, hogy ezek ekvivalensek, tehát amit Krisztus nevéért, ill. az evangéliumért teszünk, Isten országáért tesszük. A jutalom mértéke Mt-nál és Mk-nál százannyi, Lk-nál pedig "sokkal több". Az örök életet mindhárom evangélium említi. A jutalmazás idejének megjelölésekor Mk és Lk kiemeli, hogy már most, ebben a világban történik, az örök életet pedig az eljövendő világban kapjuk. Máténál a részletet a szőlősgazdáról szóló példabeszéd követi, és csak utána szól arról, amire a másik két evangélista rögtön rátér: Jézus harmadszor is megjövendöli szenvedését. Érthető, hogy Máté tovább foglalkozik a jutalom témájával, hiszen nála szerepel Péter erre vonatkozó kérdése.

Mi tagadás, emberek lévén magáért a munkáért nem lelkesedünk. De amint felcsillan előttünk a jutalom reménye, felvillanyozódunk, és erőinket összeszedve hajlandók vagyunk küzdeni. Isten ismeri az ember szívét, hiszen Ő alkotta. Tudja, hogy cél és értelem kell neki, mert anélkül nem "működik". Ezért Fia által elmondja nekünk, mi a jutalom, ha az Ő nyomában járunk, Őt követjük.

A jutalom egy része már a földön a miénk. De vajon észrevesszük-e a sok-sok ajándékot a nagy munkálkodásban? A festő is néha hátrébb lép, hogy megszemlélje, amit alkotott. Mi is gyönyörködjünk néha abban, amit már sikerült az életben "megfestenünk", és vegyük észre, ha valamit elrontottunk! Ilyen megállások idején mindig bontsuk ki az érkezett égi ajándékcsomagot, melyben mindig egy-egy újabb színt találunk, amivel tovább alkothatunk az Isten dicsőségére! Ha javítófestékre bukkanunk a csomagban, akkor adjunk hálát, mert korrigálhatjuk a hibákat a képen.

Jó festegetést mindenkinek!

Bangó M. Klára



Forrás: Bárdosy Éva


    Járd át egész életünket, kenyérkereső munkánkat, minden emberi kapcsolatunkat Lelkeddel, tégy szentté minden profán dolgot! Hallgass meg, Urunk!
    Segíts ma is valamiképp megfelelni az életszentségre szóló meghívásnak! Hallgass meg, Urunk!
    Erősítsd meg a hűségben egyházadat! Vezesd püspökeinket és papjainkat Lelked által, hogy szíved szerinti pásztorok legyenek! Add meg a nagylelkűek és hűségesek jutalmát nekik már itt a földön! Hallgass meg, Urunk!
    Váljék szokásunkká a megfontolt döntés! Hogy döntéseink akaratoddal megegyezzenek, és a célhoz közelebb vigyenek mindnyájunkat! Hallgass meg, Urunk!
    Szoktasd hozzá szívünket a szabadsághoz! Segíts, hogy semmihez se ragaszkodjunk, de sose jutalom fejében akarjunk a nyomodban járni! Hallgass meg, Urunk!
    Adj a betegeknek és övéiknek elegendő hitet, hogy valóban akarják a gyógyulást! Erősítsd hitüket és reménységüket, hogy bizalommal bízzák rád magukat! Hallgass meg, Urunk!
    Gyógyítsd meg a gyászolókat is, azoknak pedig, akiket gyászolnak, add meg, az örök boldogságot! Hallgass meg, Urunk!
       
Sir 35,1-12

Aki megtartja a törvényt, gyakran áldoz; békeáldozat, ha valaki ügyel a parancsokra, és távol tartja magát minden gonoszságtól. Vétségért engesztelő áldozat és bocsánatkérés a bűnért, ha valaki jogsértéstől tartózkodik. Lisztlángot áldoz, aki szeretetet tanúsít, és hálaáldozatot mutat be, aki alamizsnát osztogat. Az Úrnak tetsző adomány: otthagyni a gonoszságot, és engesztelés a bűnökért: tartózkodni a jogsértéstől. Ne jelenj meg az Úr színe előtt üres kézzel, mert Isten parancsa miatt kell történni mindezeknek. Az igaz áldozata juttat zsíros húst az oltárra, és gyönyörűséges illat az a Magasságbeli színe előtt! Kedves az igaz áldozata, meg nem feledkezik az Úr az ő emlékeztető áldozatáról. Jó lélekkel tiszteld Istent, és ne vonj el semmit kezed adományából! Minden adományodnál vidám legyen arcod, és örömmel ajánld fel tizedeidet! Úgy adj a Magasságbelinek, ahogy ő ad neked, add jó lélekkel, amennyire kezedből telik.
Mk 10,28-31

Ekkor megszólalt Péter: ,,Íme, mi mindent elhagytunk és követtünk téged!'' Jézus azt felelte: ,,Bizony, mondom nektek: mindaz, aki elhagyta házát vagy testvéreit, nővéreit vagy apját, anyját, a gyermekeit, vagy földjeit értem és az evangéliumért, százannyit kap már most, ebben a világban: házakat, testvéreket, nővéreket, anyákat, gyermekeket és földeket, bár üldözések között; az eljövendő világban pedig az örök életet. Sokan lesznek elsőkből utolsók, és utolsókból elsők.''

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése