2011. február 23., szerda

Február 23.

De az Úr Józseffel volt

" 2De az ÚR Józseffel volt, ezért szerencsés ember lett, és egyiptomi urának a házában élt." (1Mózes 39,2)
"Ha az Úr nem építi a házat,
hiába fáradoznak az építők.
Ha az Úr nem őrzi a várost,
hiába vigyáznak rá az őrök.
Hiába keltek korán
és feküsztök későn:
fáradsággal szerzett kenyeret esztek.
De akit az Úr szeret,
annak álmában is ad eleget." (127. zsoltár 1-3)
Arra, hogy Isten gondviselése hogyan ér célhoz szerettének életében, jó példa József. Nem kerülte el a bajokat, nem rózsákkal volt hintve az útja - hacsak nem a töviseivel -, de életének fordulópontjain, amikor a balsors végleg magával ragadhatta volna, mindig szerencsésnek bizonyult. Mert az Úr Józseffel volt! Sőt, a választottak megmenekülésében, családja megmaradásában is központi szerepet nyert Isten tervében. Mindennek a jónak a kibontakozásáért Józsefnek egy feladata volt: hűségesnek lenni az Úrhoz! Azért, hogy ne a maga szerencséjének a kovácsa akarjon lenni... /UG/

Kitartás a kísértés idején

"12Boldog ember az, aki a kísértés idején kitart, mert miután kiállta a próbát, elnyeri az élet koronáját, amelyet az Úr megígért az őt szeretőknek." (Jakab 1,12)
Sokaknak vannak álmaik. Vágyak, amelyek nem lehetetlenek, amelyek elérhetők lennének. Mégsem teljesednek be! Mert nem elég, ha csak álomképek vannak, nem elég, ha csak a célt látja valaki. Látni, tudni kell azt is, hogyan lehet a célba eljutni, hogyan válhat valóra az álom! A cél felé haladásnak pedig ára van. Az úton járásnak lehetnek könnyebb szakaszai, de nagyrészt keskeny, rögös az út. Fárasztó, olykor gyötrelmes azon haladni. Kiváltképp így van ez, ha a mennyei célra tekintünk, ha az álmunk az élet koronája.
Az ördög nagyon gyakran azon mesterkedik, hogy elhitesse velünk, másként is lehet. Boldog lehet az ember - állítja az ámító - más célokkal is. "Meglásd, milyen lelkesítő, ha első leszel az emberek közt." "Neked adom mindezt a hatalmat és dicsőséget..." (Lk 4,6) Kellemes út lehet: de a vége kárhozat! Máskor nem a célt, az utat változtatja. "Mondd ennek a kőnek, hogy változzon kenyérré!" (Lk 4,3) Mert hiszen könnyebb jóllakottan jónak lenni. De ez is csak ámítás! Mert "nem nyer koszorút, ha nem szabályszerűen versenyez" (2Tim 2,5).
Az ördög mesterkedésével szemben az Úr ígérete így szól: "Légy hű mindhalálig, és neked adom az életnek koronáját" (Jel 2,10). /UG/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése